Share

Sıfırdan Pilot Olabilmek için Hangi Eğitimleri Almalıyım?

Havacılık tutkunlarının en fazla sorduğu soruların en başında gelen “Nasıl Pilot olurum? Hangi Eğitimleri Almalıyım?” olmaktadır. Sıfırdan Pilot Olabilmek için neler gereklidir?

Öncelikle Pilotluk eğitiminin zorlu bir süreç olduğunun bilincinde bu sürece başlamanız sizin için faydalı olacaktır. Zorlu eğitim ve sınavların yanı sıra İngilizce bilginizin de gireceğiniz ICAO Level Sınavı için iyi derecede olması gerekmektedir. Tüm uluslararası mesleklerde olduğu gibi havacılıkta da İngilizce işin olmazsa olmazıdır. Tüm sınavlar, tüm uçak dökümanları ve havacılık kitapları ingilizce olarak hazırlandığı için bu sürece başlamadan dil yeterliliğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Pilotluk Eğitimi Kaç Şekilde Olabilir?

Aslında bu sorunun birden fazla yanıtı var. Eğer yaşınız uygun ise ve lise mezuniyetine yakınsanız özel veya devlet üniversitelerindeki Pilotaj bölümlerinde okuma imkanınız olabilmektedir. Ancak özel üniversitelerdeki bölümlerin burslu harici çok yüksek miktarlarda ödeme gerektirdiği bir gerçektir. Sıfırdan pilot olabilmek epey maliyet gerektirmektedir.

Üniversitede başka bir bölüm okudum yine de Pilot olabilir miyim?

Bu sorunun cevabı evettir 🙂 Günümüzde birçok havacılık firmasının pilot açıkları nedeniyle THY, SunExpress ve Pegasus gibi firmaların kendi bünyelerinde açmış olduğu Uçuş Akademileri ile hayallerinize ulaşabilirsiniz. Ancak bunun için yaşınız, üniversiteden mezun olduğunuz bölüm, ingilizce bilginiz ve şirketlerin adaylara yaptıkları sınavları başarı ile geçmeniz gerekmektedir. Daha sonra sağlık raporunuzu alarak Pilotluk için herhangi bir probleminiz olmadığını kanıtlayarak, sözleşme karşılığı şirketlere borçlanarak eğitim alabilirsiniz. Eğitim ücretleri THY Uçuş Akademisi için 140.000€ civarında ve 120 ay boyunca mesleğe başladığınızda kesilecek şekilde sözleşme imzalanmakta. Tabiiki eğitim sonunda başarısız veya eğitim sırasında/sonrasında uçuşa elverişsizliğe neden olacak sağlık problemi yaşayan adaylar için ödeme zorunluluğu bulunmamakta.

Kendi imkanlarımla nasıl Pilot olabilirim?

Üniversiteden mezunsunuz, ancak yaş gibi kriterlerden dolayı şirketlerin açmış olduğu pilot eğitimlerine katılamıyorsunuz. “Peki kendi imkanlarımla nasıl pilot olabilirim” diye soruyorsanız cevabı; maliyeti kendiniz karşılayarak rüyalarınıza ulaşabilirsiniz. Türkiye’de veya Yurtdışı’nda Pilotluk eğitimi veren özel kurslar mevcut. Tabi bunların ücretlerini kendi cebinizden ödeyeceğinizden dolayı ekonomik anlamda pek ucuz olmamaktadır. Türkiye’deki kurslar yaklaşık 70.000€ veya 90.000$ seviyesinde olup yurtdışında Avrupa 35.000-45.000€ veya Amerika 50.000$ aralığında olmaktadır. Bu bağlamda yurtdışı daha ekonomik olarak görülmekte ve süreci daha hızlı olarak tamamlama imkanı sunmaktadır.

Hem mevcut işime devam edip hemde pilot olabilir miyim?

Kendi imkanlarıyla eğitim almak isteyen tüm herkesin tıkanıp kaldığı nokta maliyet olmakta. Peki normal işime devam ederek pilotluk eğitimini yapabilmem mümkün mü sorusunun cevabı yine evet. Ancak bu seferde önünüze modüler ve birleştirilmiş (integrated) eğitim diye iki seçenek çıkmakta.

Mevcut işinize devam ederken malesef tam zamanlı teorik eğitimi olan birleştirilmiş (integrated) eğitimi seçemezsiniz. Bu eğitim tıpkı bir üniversite eğitimi gibi sınıfta haftaiçi teorik sonrasında uçuşların yapıldığı tam zamanlı bir eğitimdir.

Modüler eğitim ise istediğiniz modülleri vakit ayırarak (yıllık izinlerinizden veya tatillerinizden kullanarak) tamamladığınız eğitimdir. Bu eğitimin avantajları toplu bir para ödemeniz gerekmediği için süreci bütçeniz elverdiğince tamamladığınız modül kadar hızlandırıp yavaşlatabilmenizdir. İkinci avantajı ise online olarak teorik eğitimleri kendiniz istediğiniz zaman tamamlayabilirsiniz. Dezavantajları ise süreçte motivasyon kaybına veya yeterli ödeme imkanı bulamadığınızda gerekli olan sürenin uzaması olacaktır. Bir diğer dezavantajı ise sınıf eğitimi olmadığından online eğitim üzerinden tüm eğitimi kendiniz videoları izleyerek ve çok okuyarak sınavları tamamlamanız gerekmektedir.

Peki eğitime karar verdik hangi ülke?

Bu yine sizin maddiyatınızla alakalı bir durum. Ancak şu anda Avrupa’da Macaristan ve Polonya’da eğitim alan Türk öğrencilerin sayısı bir hayli fazla. Modüler eğitim alındığı için süreçleri ve maliyetleri kendinize uygun şekilde planlamanız mümkün oluyor.

Macaristan ile ilgili sürece dair yazıya buradan ulaşabilirsiniz. (Güncelleniyor)

Süreç şöyle ilerlemekte;

1- PPL eğitimi
2- ATPL teori eğitimi
3- NVFR eğitimi
4- PIC Uçuşları
5- IR eğitimi -SE-IR ve ME-IR & CPL (Commercial Pilot Licence)

You may also like...